Posts

Showing posts from April, 2010

Bawang oh Bawang

Aku berkejar semula ke pejabat selepas selesai urusan Check up Cik Minah di Al-Ahli. Jam dah menunjukkan pukul 11 pagi. Aku ada kerja yang urgent perlu diselesaikan untuk tender bahagian transport. Sedang aku tekun menyiapkan tender clarification sheet yang perlu di hantar pada bidder, tiba-tiba telefon aku berbunyi..
Kringgg..kringgg.. Nombor yang tertera adalah nombor pegawai senior (Berbangsa Bawang) yang mengganti team leader aku, Parameswara yang sedang bercuti.

Me: Yes bawang
Bawang: Can you come to my office
Me: Can it wait, Im doing something urgent for transport
Bawang: This is urgent too, you prepared a submission for the CEO but your submission was 'screwed up' and low of quality.
Me: How can it be screwed up, it was commented and ammended by Parameswara, nevermind, i'll come over

Aku pun berlari ke pejabat Bawang ni

Bawang: Here, this document has been signed by Parameswara and Krishna, but rejected by the manager, Abdul Rahman.
Me: What seems to be the problem
Bawang: I…

Have you ever cheated death?

Mengingati kematian itu sunat dalam Islam supaya kita beringat bahawa mati itu benar dan boleh berlaku pada bila-bila masa saja. Mungkin kita belum bersedia kerana merasakan amal kita belum mencukupi. But as I said, death can come at any time, any where. Aku teringat peristiwa-peristiwa dimana aku nyaris bertemu ajal (cheating death). Masa umur aku 6 tahun, aku ikut nenek, datuk dan dua mak saudara aku berbelanja barang dapur di Bandar Tangkak. Kalau korang tau ditengah-tengah Bandar Tangkak tu ada jalan besar yang menghubungkan Muar dan Segamat. Memang busy sentiasa. Nenek dan datuk aku berada di kedai runcit di seberang jalan tersebut sementara aku berada bersama dua mak saudara aku tu di kedai kain. Bosan dengan mak saudara aku yang sibuk membeli dan memilih kain, aku tiba-tiba terfikir, dekat seberang jalan tu ada kedai mainan, boleh minta Tok Tan belikan baju askar dengan senapang. Tanpa fikir panjang, aku terus keluar dari kedai kain, tanpa disedari dua mak saudara aku tu dan ter…

Buang bayi dan Imam Bodoh

Sekarang ni banyak sangat kita dengar kes orang buang-buang bayi ni kan. Diorang ni memang kejam lah, binatang pun tak kejam macam tu. Malah lebih kejam dari pembunuh adik Nurin Jazlin. Ni sampai ada buang bayi dalam tong sampah sampai kena gonggong anjing. Buang dalam sungai, dalam longkang. Ramai pasangan yang berumah tangga yang tak dikurniakan cahaya mata, siang malam berdoa nak dapatkan anak, yang diorang ni dah lah tak yah belanja besar buat majlis kahwin, masa mengandung pun tak payah buang-buang duit jumpa doktor gi check up. Beranak pun tak yah tempah-tempah wad, mintak enject ephidural bagai tapi tak reti nak hargai. Kalau tak nak sekali pun bayi tu, tinggalkan lah kat tempat-tempat yang orang boleh selamatkan, macam kat surau ke, (surau yang confirm ada jemaah lah, bukan macam surau kat compound aku ni yg tak ada sapa pergi), depan wisma persekutuan atau mana-mana lah, tak pun depan rumah orang (macam cerita The Curious Case of Benjamin Button tu). Sekurang-kurangnya bayi y…

Confident je kau

Tiba-tiba aku teringat kesah seorang kawan aku ni, si Z. Kita orang nak pergi menonton persembahan kat Aswara. Aku janji nak jemput dia dekat stesen LRT Cempaka. Bila aku sampai je, dia senyum-senyum.. aku tanya lah..

Aku: kau ni kenapa?

Z: Hehe Tadi masa aku tunggu-tunggu kau aku tengah on the phone. Lepastu ada satu Gen-2 kelabu berhenti depan aku. Aku terus je naik, duduk seat depan, sambil terus bercakap kat telefon. Lepas beberapa ketika aku pelik kenapa kereta ni tak jalan-jalan? Aku tengok le pemandu tu, macam nak kata hi / assalammualaikum. Aku ingat kau la tadi. Pemandu kereta tu tercengang je tengok aku.. tapi dia tak berkata apa-apa.. cuma tengok aku dengan mulut terlopong. Masatu aku masih kat telefon tu.. Aku senyum je kat dia, sambil tangan kiri aku cepat-cepat bukak pintu kereta dan cabut.. rupanya dia nak pick up orang lain. Malu gila aku siott

Aku: Gelak pecah-pecah perut..

Kesah benar ini berlaku di stesen Cempaka, Ampang, Oktober 2005