Bawang oh Bawang

Aku berkejar semula ke pejabat selepas selesai urusan Check up Cik Minah di Al-Ahli. Jam dah menunjukkan pukul 11 pagi. Aku ada kerja yang urgent perlu diselesaikan untuk tender bahagian transport. Sedang aku tekun menyiapkan tender clarification sheet yang perlu di hantar pada bidder, tiba-tiba telefon aku berbunyi..
Kringgg..kringgg.. Nombor yang tertera adalah nombor pegawai senior (Berbangsa Bawang) yang mengganti team leader aku, Parameswara yang sedang bercuti.

Me: Yes bawang
Bawang: Can you come to my office
Me: Can it wait, Im doing something urgent for transport
Bawang: This is urgent too, you prepared a submission for the CEO but your submission was 'screwed up' and low of quality.
Me: How can it be screwed up, it was commented and ammended by Parameswara, nevermind, i'll come over

Aku pun berlari ke pejabat Bawang ni

Bawang: Here, this document has been signed by Parameswara and Krishna, but rejected by the manager, Abdul Rahman.
Me: What seems to be the problem
Bawang: I dont know, look for your self
Me: There's nothing wrong with this paper
Bawang: Here, in a standard format there should be a contract summary table. Did you follow our format? Where did you get this?
Me: This format was taken from the previous Change Order, and Parameswara deleted the table when he commented my draft.
Bawang: Did you ask why? no you did not.

Aku punya lah bengang dengan bawang sorang ni. Mula-mula dia kata aku screw up, lepas tu dia kata dia tak tau sebab apa manager reject document tu. Dia memang sentiasa nak menampakkan yang aku ni tak boleh buat kerja. Bangsa bawang ni memang macam ni lah. Bila ada pangkat sikit mula berlagak macam dia tu maharaja. Aku tak nak generalise lah. Tak semua bawang macam dia ni. Tapi aku selalu lah aku jumpa orang bangsa bawang macam bawang sorang ni.

Lepas tu pandai kata there's nothing personal bila nampak telinga aku dah berasap. Aku resubmit balik kat dia. Lepas tu aku confront dia.. Just now you said you dont know what was wrong with the document, but apparently you do know what the manager wants. And the word screwed up, its a big word to use..
Boleh dia kata no I didnt say that bla bla bla... sudahlah.. kita takkan menang kalau berdebat dengan bangsa bawang. Kalau tak takkan lah bila kata ya tapi diorang geleng kepala.

bawang hanya sedap dalam masakan dan i love bawang goreng.

Comments

victoire said…
masih terpikir2 bangsa ape bawang ni..
whitelighter said…
erk.. kaum ni paling petah berkata-kata dan berhujah. Ramai jadik Lawyer
victoire said…
ook rasenye kapal karam tu kan..
tapi kenapa bawang.. haha

Popular posts from this blog

Kamus Loghat Muar / Tangkak

Ironman Malaysia 2017

Top Malaysian Finishers at Ironman Malaysia 2017